De Brusselse werkgroep Gekleurde Wijsheid werd eind 2019 opgericht en verenigt een aantal socio-culturele (zelf)organisaties en welzijnsorganisaties vanuit een gedeelde belangstelling voor ouderen.

Het idee om een werkgroep voor ouderen op te richten is gekomen van Mary Edna Lamnteh (Sankaa vzw). Voor haar masterthesis rond vroegtijdige diagnose van dementie voerde zij onderzoek bij ouderen met een Sub-Saharaanse Afrikaanse migratieachtergrond, die haar informeerden en hulp vroegen rond de problemen waarmee zij worstelen, waaronder de eenzaamheid, de moeilijke omgang met een zieke partner, het gevoel van nutteloosheid, allerlei gezondheidsklachten, weinig kennis van diensten en instanties of uitdagingen omtrent toegankelijkheid van de diensten… Edna wilde via co-creatie en intersectorale samenwerking met andere partners iets doen voor deze ouderen. Zij deelde haar idee op een bijeenkomst met andere organisaties en VUB onderzoekers. In plaats van exclusief ouderen uit de Afrikaanse migratie te ondersteunen, werd beslist om ons te richten op alle Brusselse senioren met speciale aandacht voor ouderen met een migratieachtergrond en ouderen in een kwetsbare situatie. Deze ouderen zitten allemaal grotendeels met deze problemen en worden nu onvoldoende bereikt via het N-netwerk.

Het gedeeld uitgangspunt van de werkgroep is het geloof in de wijsheid en waardigheid van alle ouderen. Immers, dé oudere bestaat niet. Ieder loopt een ander parcours en is uniek.

De werkgroep heeft als doelstellingen:

  1. De Brusselse ouderen in al hun diversiteit erkennen en waarderen.
  2. De diversiteit van de Brusselse ouderen in beeld brengen
  3. Ouderen laten kennismaken met laagdrempelige organisaties zoals de lokale dienstencentra, het BOP, Cultuurvuur, gemeenschapscentra …. We denken dan vooral aan ouderen die nu niet voldoende bereikt worden door deze diensten, vanwege bepaalde kenmerken die hen kwetsbaarder maken zoals migratieachtergrond, armoede, laaggeletterdheid, ….
  4. De Brusselse ouderen een stem geven via verhalen, activiteiten, onderzoek… Niet alleen voor hen werken, maar ook mét hen. Linken leggen tussen de werkgroep en onderzoek over (Brusselse) ouderen
  5. Signalen doorgeven die kunnen aanzetten tot verbetering van de diensten, zowel aan het werkveld als aan het beleid.